Wacky’s

Wat zijn Wacky'sEen Wacky is een soort pittenzak. Een Wacky is iets kleiner en de vormen zijn ronder, waardoor een Wacky prettiger in je hand ligt dan een originele pittenzak. Elke Wacky heeft een uniek gezicht!
Kinderen die op zoek zijn naar tactiele en visuele prikkels kunnen gebruik maken van de Wacky’s door ermee te spelen en ze in de handen te houden.

Wacky's
Hoe kan je Wacky's maken
Hieronder staat een stapsgewijze beschrijving van hoe je een Wacky van een kindersok kunt maken. Natuurlijk kun je de ovale vorm ook uit elk willekeurig stofje knippen dat stevig en elastisch is. Door een sok te gebruiken heeft het lijf een dubbele laag, hierdoor is je Wacky extra stevig. De vorm van de sok is heel geschikt voor het maken van een Wacky, hierdoor ben je ook sneller klaar!
Dus als je een aantal Wacky’s wilt maken, ga dan eerst op zoek naar betaalbare, vrolijk gekleurde kindersokken. Maat 27-32 vind ik een prima formaat.

sokken

Benodigdheden: Kindersokken (maat 27-32), naald en garen, witte en zwarte wol, gekleurde wol naar keuze, haaknaald (in een bijpassende maat bij de wol).

Geschikt vulmateriaal: Spliterwten of rijst.
 
Aan de slag:
Stap 1: Knip het elastische bovenrandje van de sok af. Dat heb je niet nodig.
Stap 2: Leg de naad aan de onderkant van de sok (bij de tenen) horizontaal en zorg dat de bovenkant van de sok hier parallel aan loopt. De onderkant van de sok is de onderkant van je Wacky. De hiel zit nu aan de achterkant. Naai de bovenkant van de sok dicht.
Stap 3: Vouw het bovenste deel van de sok en de hiel naar binnen.
Stap 4: Vul je Wacky. Je kunt hiervoor gebruikmaken van: spliterwten, rijst, kikkererwten of macaroni. Elk materiaal geeft een andere sensatie, een ander geluid en het gewicht zal hierdoor variëren. Het is ook leuk om meerdere Wacky’s te maken en ze allemaal met een ander materiaal te vullen.
Stap 5: Naai de bovenkant dicht zodat de vulling er niet meer uit kan.
Let erop dat de bovenkant van je Wacky ook nu weer parallel loopt aan de horizontale lijn van de naad aan de onderkant (bij de tenen van de sok).
 
stappen wacky's2
Stap 6: Haak ogen, haar en een mond in verschillende kleuren en op verschillende manieren. Denk hierbij aan grotere ogen, meer of minder wimpers of haren, lange of korte haren. Ook kun je sommige Wacky’s een bril, baard of snor geven. De vorm van de mond kun je ook variëren!
 
Haken Wacky's2 copy

Stap 7: Naai alle gehaakte onderdelen vast aan het lijf.

Let op: Maak het haar vast op de naad waar je het lijf dichtgenaaid hebt, dat geeft het mooiste resultaat!

 
Hoe kan je Wackys gebruikenAls je meerdere Wacky’s hebt, zijn er verschillende toepassingsvormen, oefeningen en spelletjes! Hieronder staan een aantal voorbeelden. Als je met de Wacky’s gaat werken, word je zelf vast ook heel creatief in het bedenken van nieuwe toepassingsmogelijkheden!

Braingym

 • Je kunt er gooi- en vangoefeningen mee doen om de oog-handcoördinatie te trainen.
 • Je kunt de Wacky’s gebruiken om overgooi-oefeningen mee te doen waarbij de middellijn van het lichaam doorkruist moet worden.
 • Je kunt de Wacky’s gebruiken in combinatie met een tootieplank om bewegingen te leren doseren en om de oog-handcoördinatie te trainen.

Alertheidregulatie tijdens de lessen

Geef kinderen die regelmatig tactiele prikkels zoeken de mogelijkheid om een Wacky te pakken als zij daar behoefte aan hebben.
Ze kunnen een Wacky dan gebruiken zoals een stressbal of een ‘Tangle’. Als ze lang moeten luisteren tijdens een les kunnen ze hun alertheid hiermee reguleren. Het voordeel van een Wacky is dat deze niet weg kan rollen en geen harde geluiden maakt op een tafel. En door de gehaakte haren die eraan zitten en de structuur van de vulling geven Wacky’s ook tactiele prikkels.

Tip: Spreek bij het gebruik van de Wacky’s af dat kinderen deze onder hun tafel op schoot moeten houden. Als ze een Wacky niet meer willen gebruiken, kan deze op de hoek van de tafel gelegd worden. Hierdoor storen ze er andere kinderen dan niet mee!

Energizers

 • Laat kinderen 2 minuten lang overgooien in stilte. Je traint dan de non-verbale communicatie en het vermogen om af te stemmen, de oog-handcoördinatie bij het gooien en vangen, alertheid regulatie en concentratie.
  Variatie: zorg dat je een hele bijzondere Wacky hebt; ‘de bom’ of ‘de koning’. Doe zelf mee breng hiermee deze bijzondere Wacky in het spel. Zodra kinderen oogcontact maken moeten ze overgooien. Krijg je de ‘de bom’ of ‘de koning’ dan ben je af. Je mag deze dan uiteraard nog wel 1x overgooien om weer iemand anders af te krijgen.
 • Laat kinderen rekensommen maken die ze moeten automatiseren. Elke keer dat ze een rijtje af hebben mogen ze opstaan, oogcontact met iemand zoeken die ook staat en de Wacky’s overgooien.
 • Geef iedereen een Wacky (je kunt ze de Wacky ook tijdens een les laten verdienen door goed op te letten en actief mee te doen). Aan het einde van de les doe je er dan een beloningsspel mee. Laat iedereen zijn Wacky vanaf zijn plek op een centrale tafel gooien (bijvoorbeeld een instructietafel of het bureau van de leerkracht). Lukt het om je Wacky erop te mikken?
  Variatie: Gebruik ‘de bom’ of ‘de koning’ en leg die in het midden van de tafel waar op gegooid moet worden. Wie gooit zijn Wacky er het dichtste bij?
 • Ga in een kring staan en zing een liedje. Leg alle handen op elkaar: de linkerhand van de ene persoon boven op de rechterhand van de ander. Laat tijdens het zingen een Wacky rondgaan op de maat van het liedje.
Als hulpmiddel om groepjes samen te stellen

Deel de Wacky’s uit. Laat de kinderen goed naar de visuele kenmerken van hun Wacky kijken: de kleur van het lijf, lang haar of kort haar, de kleur van de haren, de kleur van de ogen, wel of geen snor, wel of geen baard, wel of geen bril. Benoem een eigenschap en laat kinderen met een overeenkomst in dat kenmerk elkaar opzoeken om een groepje te vormen voor een opdracht.

Om de visuele discriminatie en het visuele geheugen te trainen

 • Als je ook dezelfde Wacky’s hebt kun je ze onder bekertjes verstoppen en er memorie mee laten spelen.
 • Je kunt jonge kinderen de Wacky’s op visuele kenmerken laten sorteren
 • Je kunt er een aantal neerleggen en er raadspelletjes mee spelen. De kinderen mogen dan eerst naar de Wacky’s kijken, moeten dan hun ogen sluiten en weer openen, zodat ze daarna kunnen raden welke er weg is of wat er veranderd is aan de volgorde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *